Podcast historyczny „Czy ten produkt jest koszerny? Przepis na chałę”

Koszerność – pojęcie odnoszące się do reguł obowiązujących w prawie żydowskim, które określają, jakie produkty są dozwolone do spożycia. Słowo koszerny określa także warunki, w jakich produkty te powinny być przygotowywane czy produkowane i spożywane. Zasady koszerności wywodzą się z Tory.

Dawniej, kiedy posiłki przygotowywano w domach można było mieć pewność, że jedzenie jest koszerne. Od momentu rozwoju masowej produkcji żywności zaczęto stosować pieczęci potwierdzające jej koszerność. Obecnie stosuje się certyfikaty koszerności. Nadawane są produktom, które uzyskały poświadczenie koszerności od rabina lub agencji nadzoru koszerności.

Zapraszamy Państwa do wysłuchania jedenastego nagrania z serii podcastów historycznych pt. „Czy ten produkt jest koszerny? Przepis na chałę” .

Projekt realizowany przy wsparciu Fundacji Współpracy Polsko-Niemieckiej w Warszawie, we współpracy ze Stiftung Haus Oberschlesien, Kulturreferat für Oberschlesien, Oberschlesisches Landesmuseum w Ratingen.