Plecionki, zisty, szołdry, rolszinki i zołlajery – wielkanocne fajrowanie po ślōnsku, czyli chałki, babki piaskowe, wędliny zapiekane w chlebie, szynki wędzone gotowane i jajka w solonej wodzie – wielkanocne świętowanie po śląsku.
O tym, że do Świąt Wielkanocnych należy się odpowiednio przygotować, wie każdy z nas. Jest to czas wielkiej radości oraz wielkich tradycji, którym hołdujemy niezmiennie od wielu dziesięcioleci, często nie wiedząc do końca, skąd się wywodzą. Jak tradycyjnie przygotowywano się i obchodzono Wielkanoc na Śląsku? Bez czego, w żaden sposób nie można było się podczas tych świąt obejść? I wreszcie, czego nie mogły doczekać się śląskie bajtle i nie tylko – o tym wszystkim, podczas swojego wykładu opowie Barbara Szmatloch.
data: 22 marca 2018 (czwartek), godz. 17.00–19.00
miejsce: Centrum Edukacji, pl. Jana III Sobieskiego 2
prowadzi: Barbara Szmatloch
wykład to kōncek Ślōnskiego szwōngu („Bajtlowisko”)
wstęp wolny
więcej o festiwalu „Ślōnski szwōng”
zobacz też pełen program wydarzeń festiwalu „Ślōnski szwōng”