🐣 Wokół świątecznego stołu – film 🐣

Pamiątkowe naczynia wyciągane tylko na specjalne okazje? Budzące sentyment wazy, dzbanki, misy czy wazony po babci lub mamie? Jak będą wyglądały Wasze odświętnie zastawione stoły? Od jutra, na naszym muzealnym Facebooku, czekamy na Wasze zdjęcia przedstawiające aranżację wielkanocnego stołu. A jeśli szukacie inspiracji, znajdziecie je w filmie i tekście przygotowanym przez Iwonę Mohl – dyrektor Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu.

„Wokół świątecznego stołu”. Wspaniałe potrawy oraz wykwintne desery wyczarowywane na świąteczne stoły uświetniają celebrację tego wyjątkowego czasu, w którym strawę przygotowujemy nie tylko dla ducha. Z głębin kredensów wyłaniają się najpiękniejsze serwisy przeznaczone wyłącznie na wyjątkowe okazje. Ważne jest bowiem nie tylko to, co serwujemy, ale także to, na czym te kulinarne arcydzieła podajemy i w jaki sposób aranżujemy przestrzeń wokół zastawy. Uroczysty posiłek, prócz dawania rozkoszy podniebieniu, powinien być także ucztą dla oka. Przygotujmy więc stół godny królewskiego dworu – dajmy się ponieść fantazji, oczarujmy współbiesiadników kompozycją surtout de table*, niech pojawią się teryny**, wazy, zestawy do przypraw, garnitury do kawy i herbaty.

* Surtout de table – centralna dekoracja stołu, składająca się m.in. z ceramicznych ozdób (figurki, bukietiery, zestawy do przypraw).

** Teryna – okrągłe lub owalne naczynie z pokrywką, początkowo służące do wypiekania mięs, z czasem pełniące także funkcję mniejszej wazy do zupy.

Premiera filmu: sobota 3 kwietnia, godzina 12.00

______