Górnośląskie kroszonki 2016 – oprowadzanie kuratorskie

Górnośląskie kroszonki 2016Kiedyś do zdobienia jaj wykorzystywano naturalne składniki – młode żyto (dla uzyskania zielonego odcienia), olchowe szyszki (aby uzyskać czerń) czy łupiny cebuli, dające intensywny brązowy bądź czerwony odcień. Dziś kolor to nie wszystko. Kroszonki tworzone są przy użyciu różnorodnych technik i środków – tradycyjnych i nowatorskich, co ilustruje ekspozycja Górnośląskie kroszonki 2016. Zapraszamy na zwiedzanie wystawy z jej kuratorem – Małgorzatą Kłych.

Prezentowana od 12 marca wystawa Górnośląskie kroszonki 2016 jest pokłosiem tegorocznej, 27 edycji konkursu o tym samym tytule, w którym wzięli udział mieszkańcy województwa śląskiego. Ich zadaniem było przygotowanie kompletu (5 sztuk) kroszonek, które ocenione zostały w czterech kategoriach, w zależności od zastosowanych technik dekoracji.

Aby uczestniczyć w oprowadzaniu, należy nabyć bilet wstępu na wystawy czasowe (bilet normalny – 6 zł, bilet ulgowy – 5 zł). Tuż po nim, o godz. 12.30 odbędzie się oprowadzanie po wystawie Omne vivum ex ovo, która również podejmuje temat jaj, tym razem w przyrodniczym kontekście.

Data: 20 marca 2016 (niedziela), godz. 12.00
Miejsce: gmach przy pl. Jana III Sobieskiego 2
Prowadzący: Małgorzata Kłych
Koszt: 5/6 zł