🥟 Przy kuchennym stole. Śląsk od kuchni – wykład na wystawie etnograficznej w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa

Pożywienie na Śląsku było ściśle związane ze zmianami warunków życia. Najważniejszy wpływ na dziedzictwo kulinarne i jego regionalne zróżnicowanie miała historia tego obszaru, środowisko geograficzne oraz wpływ kultur zewnętrznych (niemieckich, austriackich, czeskich, rosyjskich, kultury żydowskiej i kresowej). Różnice w jadłospisie wiązały się także ze stopniem zamożności rodzin, źródłem ich utrzymania oraz miejskim lub wiejskim środowiskiem zamieszkania. Dla większości osób spoza naszego regionu kuchnia śląska to tylko rosół z nudlami, śląskie kluski z zołzą, rolada i modro kapusta. A przecież mamy do dyspozycji przebogaty zestaw potraw codziennych i świątecznych o pięknych gwarowych nazwach! Przypomnimy je podczas wykładu – zapraszamy!

kiedy? 12 września 2021 (niedziela), godz. 12.30
gdzie? pl. J. III Sobieskiego 2
prowadzi: Anna Grabińska-Szczęśniak
wstęp wolny

Więcej informacji o Europejskich Dniach Dziedzictwa: https://edd.nid.pl/